SOS: OverKop

Digitale hulpverlening

Bestaande begeleidingen lopen verder en ook nieuwe aanmeldingen worden opgenomen zolang onze hulpverleners ruimte hebben. Hulpverlening gebeurt nu telefonisch of via videocall. OverKop gaat aan de slag met allerlei hulpvragen op de eerste lijn, dus ook jongeren die nu een moeilijke periode doorlopen o.w.v. corona. Daarnaast chat één van de OverKop-medewerkers mee met het JAC om ook hier een helpende hand te bieden. 

Bereikbaarheid

OverKop is de tijdens werkuren bereikbaar langs alle kanalen: telefonisch (0472 22 32 40) en e-mail (genk@overkop.be) zijn de meest standaard mogelijkheden.
Daarnaast kunnen jongeren OverKop bereiken via WhatsApp, Facebook en Instagram. Op basis van hun vragen en noden bekijken we wat we voor hen kunnen betekenen. 

Als jullie hier nog vragen rond hebben, neem dan gerust contact op met één van van de medewerkers van OverKop. 
Kennen jullie jongeren die baat kunnen hebben met ons aanbod? Iedereen (14 t/m 25 uiteraard) is zeer welkom!

Rode Neuzen-actie!

Rode Neuzen is gestart met een actie om met z'n allen 40.075 km al wandelend, lopend en/of fietsend af te leggen. Op deze manier willen we iedereen stimuleren om voldoende te bewegen en toch ook buiten te komen voor wat frisse lucht. Waarschijnlijk leggen velen van jullie al wat meters af, dus waarom niet even inloggen en ons zo helpen ons doel te behalen? 

Hoe doe je dat? 

 • Via de app Strava kan je je beweging bewaren
 • Vervolgens log je met je gsm in op de actie via deze link: https://movinglives.be/actie/rode-neuzen-dag
 • Je krijgt dan de vraag of moving lives de gegevens van Strava mag overnemen: jazeker
 • Dan kan je gaan wandelen, lopen, fietsen. Veel plezier!

 

Vrije tijd

 • Corona Tips - tijdbesteding

  Elke werkdag posten we tips op onze Facebook-pagina en Instagram (OverKop Genk). Dit zijn tips waar jongeren zich mee bezig kunnen houden, o.a. rond koken, sport, creativiteit, lezen, sociaal contact en meer zodat we voor ieder wat wils hebben. Daarmee proberen we verveling en piekeren tegen te gaan en de neerwaartse spiraal mee te doorbreken. 
 • OverKop Café - sociaal contact/luisterend oor

  We hebben een ruimte gebouwd op sunnieday.nl: OverKop Genk (ww: Overkop3600). Hier kunnen jongeren een account maken, naar onze ruimte komen en met elkaar en ons chatten. 
  Kathlijn komt elke werkdag mee online tussen 13 u en 14 u voor een babbel. Jongeren kunnen hier zelf ook onderling afspreken om contact te hebben met elkaar. Op deze manier bieden wij een mogelijkheid voor jongeren om sociale contacten te onderhouden. Wij zijn er met een luisterend oor en slaan met hen een babbel (geen hulpverleningsgesprekken). Jongeren die er nood aan hebben kunnen (onder andere) via dit kanaal ventileren voordat het te veel wordt. 
 • OverKop Challenge - tijdbesteding/beweging

  Elke dinsdag tussen 11 u en 13 u krijgen jongeren een challenge, daarna komen we digitaal samen om te bekijken hoe het is gelopen en bij wie de challenge slaagde. Deze eerste week deden we bijvoorbeeld een foto challenge, waarbij ze op zoek gingen naar bepaalde elementen en deze moesten fotograferen. Om jongeren te motiveren krijgt de winnaar een kleine prijs, zoals een gratis drankje wanneer het OverKop-huis terug open gaat. Zo stimuleren we jongeren om uit hun bed te komen, meer te bewegen en zich in de frisse buitenlucht te begeven. 
  Onze uitdagingen worden gedeeld met al onze vaste jongeren, maar komt ook op ons verhaal van zowel Instagram als Facebook zodat iedereen de kans krijgt mee te doen.
 • OverKop Gaming - tijdbesteding/sociaal contact

  Tuur doet online gaming met jongeren op dinsdag en donderdag van 15 u tot 17 u. Een grote groep jongeren komt naar OverKop om gratis gebruik te maken van de playstation, door ook online gaming aan te bieden bereiken we meer jongeren. Door online met hen te gamen kunnen zij ook even een babbel slaan met onze jongerenwerker. Geïnteresseerde jongeren mogen een bericht sturen op Facebook of naar 0473 369 197. 
 • OverKop Events - tijdbesteding/sociaal contact

  Ons alternatief voor onze activiteiten om ook vanop een afstand een leuke tijdbesteding te voorzien. Online spelen we samen spellen, doen we een quiz of escape room, kijken we samen film en houden we ons samen creatief of sportief bezig. Dit digitaal aanbod wordt zoals altijd bekend gemaakt via onze Facebook-pagina onder tabblad 'evenementen'. Bij de start van de activiteit wordt de nodige link gepost in het evenement (bijvoorbeeld voor videocall of de nodige website). De bonus hiervan is dat ze de spellen die wij samen doen ook achteraf met eigen familie of vrienden kunnen doen. OverKop Events gaan door op woensdag en vrijdag tussen 14 u en 16 u.