2020: afvalvermindering en duurzaamheid

Het Junior Team van 2020 werd in maart door corona een beetje door elkaar geschud, maar dankzij een goede herorganisatie, wisten deze jongeren toch maar liefst zeven aanbevelingen te bedenken en voor te stellen voor het college van burgemeester en schepenen.

Er wordt nu gekeken welke van deze aanbevelingen effectief kunnen uitgevoerd worden.

Zeven aanbevelingen

Op basis van de verschillende workshops en brainstorms, stelt het Junior Team de volgende zeven aanbevelingen voor om afval in de stad aan te pakken:

  1. Wegwijzers in bossen en natuurgebieden om de locaties van vuilnisbakken kenbaar te maken aan wandelaars en fietsers. De wegwijzers kunnen op de borden die de wandel- en fietsroutes aanduiden geplaatst worden.
  2. Wedstrijd met sluikstortactie: het Junior Team stelt voor om een wedstrijd te organiseren waarbij deelnemers een ‘voor en na’-scenario creëren. Op de ‘voor’-foto zie je een vuil plekje, terwijl op de ‘na’-foto dezelfde plek toont, maar dan opgeruimd. De wedstrijd is een motivator.
  3. Opfrissen van (glas)containers en de ruimte errond door te werken met bloemen, nepgras, kleurrijke stickers of met graffiteurs. “Zo willen de Genkenaren dat ook dit een verzorgde plek blijft”, verduidelijkt Dilano.
  4. Vuilnisbakken zichtbaar maken door middel van voetstapjes, pijlen en boodschappen die op de grond worden aangebracht om Genkenaren er sneller naar te leiden.
  5. Speciale vuilnisbakken: het Junior Team wenst enkele sprekende en versierde vuilnisbakken of vuilnisbakken waar je vragen aan kan stellen te installeren op locaties waar veel volk komt.
  6. Sensibiliseringscampagne met bekende Genkenaren via affiches. Het Junior Team denkt aan spelers van KRC Genk en aan de burgemeester. Dit zijn mensen met een voorbeeldfunctie.
  7. Website of online pagina met upcycling-ideeën die aantonen wat je kan doen met oude spullen die je thuis hebt liggen.