Vrije tijd

Genk is een grote stad met ruim 67.000 inwoners. Toch valt Genk onmogelijk te vergelijken met andere steden in België dankzij de vele unieke wijken. Je kan van alles ontdekken tot in de kleinste hoeken. Hier zijn enkele tips!

Zien & Doen

Genk is bekend omwille van haar mijnverleden. In Winterslag kan je het volledig gerestaureerde C-mine terugvinden en bezoeken. Ga ondergronds en leer over de mijnen dankzij de C-mine Expeditie. Geen last van hoogtevrees? Beklim dan eens de mijnschacht!

Naast de opgewaardeerde mijnsite kan je ook naar talrijke expo's, concerten, theater- en comedyvoorstellingen en meer in C-mine cultuurcentrum. Meer info vind je op de website van C-mine .

Op de fundamenten van het mijnverleden en de oude dierentuin van Zwartberg ontdek je LABIOMISTA, een evoluerend kunstwerk dat je meeneemt in de unieke visie van kunstenaar Koen Vanmechelen over identiteit, fertiliteit en bioculturele diversiteit.

Voor meer tips over wat er allemaal te zien en te doen is in Genk, surf naar https://www.visitgenk.be/nl/zien-doen.

Sporten in Genk

Zwemmen, joggen, skaten of een andere sport beoefenen?
Daarvoor kan je terecht bij het sportcentrum 'SportInGenk Park'.

Alle info vind je op: www.sportingenk.be

Heb jij de rolkriebels te pakken?

Wist je dat Genk een skeelerroute heeft? Via de bewegwijzerde route, skate je langs de mooiste plekjes in Genk! Klik hier voor meer informatie!

Daarnaast zijn er in Genk ook enkele toffe skateparken te vinden. Een overzicht vind je via www.jeugdgenk.be/skateparken

Food & drinks

Je zal nooit honger of dorst lijden in Genk. Keuze genoeg én het is allemaal lekker en divers. Geniet van traditionele Belgische keuken of ontdek de talrijke Italiaanse, Griekse en Turkse restaurantjes. Foodies mogen alvast de Vennestraat, Stalenstraat en uiteraard het stadscentrum aanduiden op hun kaart.

Ontdek hier alle restaurants en cafés!

Natuur

Genk mag dan niet het grootste centrum hebben, maar op vlak van natuur heeft de stad enorm veel te bieden. Je kan uren rondwandelen en de mooiste plekjes ontdekken. Denk maar aan het natuurreservaat De Maten of de Stiemervallei. Wie een beetje verder gaat, kan ook terecht in het Nationaal Park 'Hoge Kempen', het enige nationale park in België.

Niet onbekend, maar toch zeker altijd een bezoek waard: Bokrijk! Ontdek het openluchtmuseum of ga eens fietsen door het water.

Events

Zin in een evenement? Genk heeft keuze genoeg! Hier een kleine selectie:

  • Genk On Stage: een gratis stadsfestival in juni met 8 podia en meer dan honderd nationale en internationale acts voor jong en oud. Passeerden al de revue: Zwangere Guy, Roméo Elvis, Tamino, De La Soul, School is Cool, Lil Kleine, Trixie Whitley, SONS, Arsenal en meer!

  • Absolutely Free Festival: een gratis festival - mits je drie batterijen meeneemt! - in augustus dat mikt op duurzaamheid. Ontdek de gedurfde line-up: van harde gitaren tot underground techno. Stonden al eens op AFF: Blood Red Shoes, Raketkanon, Joy Orbison, Derrick Carter, Blanck Mass, Sun Kil Moon, John Parish, De Staat en meer!

  • Vollebak Vennestraat: tijdens 4 zaterdagen in augustus en september gooien de horecazaken op de Vennestraat hun zaak open en staan ze letterlijk op straat. Geniet van de lekkerste hapjes en eet ze aan de kilotmeterlange tafel! Proef van de culturen die Genk rijk is.

  • Iedereen Donderdagt: elke eerste donderdag van de maand tussen mei en september wordt het centrum een gezellig plekje waar je naar believen kan eten en drinken in fijn gezelschap.

Studentenverenigingen

Vanaf schooljaar 2024-2025 is er geen studentenvereniging meer actief in Genk.

Voel je je geroepen om een nieuwe vereniging in het leven te roepen? Neem dan contact op met de jeugddienst via jeugd@genk.be