Wat kost een jeugdbeweging?

  • Lidgeld

Een jeugdbeweging kost geld en de meeste groepen vragen daarom lidgeld. Ze bepaalt zelf hoeveel dat bedraagt. Het lidgeld om één jaar aangesloten te zijn bij een Genkse jeugdbeweging varieert van gratis tot 55 euro. Daarmee betalen ze de verzekering, het spelmateriaal en organiseren ze de activiteiten. 

Bijna alle ziekenfondsen betalen (een gedeelte) van het lidgeld terug. Hoeveel deze terugbetaling bedraagt, hangt af van het ziekenfonds en de regio. Ben je jonger dan 26 jaar, woonachtig in Genk en heb je het statuut ‘verhoogde tegemoetkoming’? Dan kan je via Rap op Stap een tussenkomst van 50% aanvragen voor het lidgeld.

Rap op Stap is beurtelings op donderdag te vinden in:
- Campus O³ - Jaarbeurslaan 19 (even weken)
- Ontmoetingshuis De Sfeer - Grotestraat 32 (oneven weken)

  • Uniform

De kostprijs van de typische kledij van de jeugdbewegingen – het uniform – varieert sterk. Sommige jeugdbewegingen verwachten een volledig uniform, bij andere volstaat het een sjaaltje te dragen. Voor kinderen van de jongste leeftijd zijn de regels altijd minder streng. De kostprijs voor een totaal uniform varieert van € 2,5 (enkel een sjaaltje) tot meer dan € 130 (volledig uniform). De meeste jeugdbewegingen hebben uit duurzaamheidsoverweging wel een tweedehandsaanbod, zodat je voor veel minder geld gesteld kan zijn. Informeer bij je jeugdbeweging naar hun tweedehandsaanbod.

  • Kamp

Op kamp gaan is niet verplicht, maar als je kind meegaat, kost dat natuurlijk geld. Gemiddeld kost een kamp tussen € 10 en € 15 per kind per dag.

Kosten voor deelname aan een weekend en/of kamp kan je op je belastingbrief van het volgende jaar inbrengen. De jeugdbeweging bezorgt jou hiervoor een fiscaal attest. Jonge Genkenaren (-26 jaar) met het statuut “verhoogde tegemoetkoming” kunnen een tussenkomst van 50% van het kampgeld aanvragen via Rap op Stap.